Upphovsrätträtt är ett konstigt djur.
Jag har svårt att tro att mänskligheten hade kommit speciellt långt ifall det hade funnits patent eller copyright på stenåldern.
Tänk om någon hade lagt ett par år på att komma på och raffinera konceptet "metkrok" och sedan begärt att alla som kopierade hans metkrok skulle ge honom var tionde fisk. Var hade vi befunnit oss då? Knappast speciellt långt fram i utvecklingen...
På medeltiden var kopiering ett respekterat hantverk, hela kloster var fulla med munkar som inte gjorde nåt annat. Så höll dom på ända tills Gutenberg uppfann tryckpressen. Tänk ifall han hade kunnat ta patent på den, hur spridd hade boken då varit?
Sen kom industrialismen, och där nånstans uppkom den absurda iden om att folk skulle sluta uppfinna ifall dom inte fick ensamrätt på sina uppfinningar, att författare skulle sluta skriva ifall de inte fick ensamrätt att trycka sina texter osv.
Som om det inte funnits författare, kompositörer och uppfinnare i alla tider, människor som drivits av sin nyfikenhet och behov att formulera sina ideer.
Antagligen var det väl helt enkelt så att mångfaldigandet av det skyddade verket vid den tiden började kräva stora investeringar. En tryckpress var dyr, att skapa klicheer för en bok var dyrt, papper var dyrt, och det var ett ekonomiskt äventyr att trycka en upplaga av en bok. Kanske var det så att det i det läget behövdes ett skydd för att någon skulle våga ge sig på att trycka en upplaga och ta risken att den floppade. Annars kunde ju nån annan bara vänta och se ifall den första upplagan blev en succe och sedan trycka en egen piratupplaga av en populär skrift. Det är viktigt att komma ihåg detta, att copyrighten tillkom för att skydda den som betalade tryckningen av ett verk, och man löste det juridiskt så att man hittade på iden "copyright" som tilldelades författaren att kunna sälja till tryckaren. Man tillämpade plötsligt konceptet "patent" på information, och vid den tiden var det nog rimligt att se det så, eftersom det i bägge fallen krävdes en betydande investering för att kommersialisera uppfinningen respektive texten.
Det som är viktigt att komma ihåg är ialla fall att den här rättigheten, att ge monopol på mångfaldigande, inte är en allom given "naturrätt" utan en bestämmelse som tillkom vid en viss punkt i historien, i ett visst sammanhang, under vissa specifika tekniska förhållanden som gav vissa speciella konsekvenser.
Är förutsättningarna för det här de samma idag?
Mitt svar är: Nej, den tekniska utvecklingen har skapat helt nya förutsättningar, investeringen för att producera en upplaga är i princip helt borta, det finns ingen kostnad per exemplar när vi talar om digital publicering.
Det finns inte ett samhällsintresse av att skydda den som mångfaldigar digitala verk eftersom det inte finns någon kostnad för att göra det. På 1800-talet hade det varit svårt att få någon att utföra mångfaldigandet utan skydd av copyright. På 2000-talet är det omöjligt att förhindra att verken mångfaldigas.
Borde då inte detta ge konsekvenser i lagstiftningen?
Men, svarar vän av ordning, då slutar väl upphovsmännen att skapa nya verk?
Min motfråga blir då:
Varför det?
Skapades inget av värde innan copyrighten infördes?
Motiven till att skapa kanske kommer att ändras, det kanske blir svårare att skapa med drivkraften att tjäna stora pengar, men är det i sig dåligt?
Är det rimligt, ur nåt slags moraliskt perspektiv att Elvis dödsbo gång på gång ska lyfta lön för det arbete den sedan länge avdöde artisten gjorde på 60-talet?
Självklar ska upphovsmän har rätt att få betalt för sitt arbete, men vad är det som säger att de ska ha betalt per kopia?
Vilka vägar kan då utvecklingen ta?
Jag ser bara två, och den ena leder inte till ett samhälle vi vill ha.
Den onda vägen är att försöka hindra människor att kopiera information de har tillgång till och sprida den till andra.
Det enda sättet att göra det är att spendera enorma resurser på att bygga upp en kontrollapparat som i detalj försöker monitorera vad folk gör med sina datorer. Det finns inga andra tekniska möjligheter än detta ifall man vill stoppa det.
I princip handlar det i grunden om att stänga ner internet som vi känner det och bygga en annan struktur som från början har begränsningar som bara tillåter "godkända" aktörer att publicera något som helst på internet, dvs göra om internet till en enkelriktad kanal, typ TV eller radio.
Vill du det? Jag vill inte, jag tror att samhällsnyttan med att folk kan publicera sig, blogga och allt annat vi gör på nätet är en omistlig del av ett civiliserat demokratiskt samhälle. Visst kan man stifta lagar, men tror du på allvar att tryckpressen hade blivit oanvänd om munkarna lyckats lagstifta så att den inte fick konkurrera med dem? Copyrightlagstiftningen kan helt enkelt inte upprätthållas på nätet om vi inte samtidigt ska få ett samhälle som blir extremt repressivt.
Man kan faktiskt tänka sig andra modeller, där upphovsmannen får betalt en gång för nedlagt arbete och sen får nöja sig med det, så fungerar det ju faktiskt för de flesta av oss andra.
En modell som experimenterats med inom open-source är att upphovsmannen får betalt för nedlagt arbete och sedan släpper koden fri.
Nåt liknande skulle kunna fungera för artister och författare, bara någon byggde en infrastruktur för det.
Tänk er till exempel att en författare släppte en bok för fri kopiering. Sedan hade förlaget en websida där man kunde teckna sig att betala en femma för att finansiera nästa bok. Om tillräckligt många gör det så åtar sig förlaget och författaren att se till att boken produceras, eller att betala tillbaka pengarna om det inte händer inom en viss tid.
När boken väl kommer ut så får alla de som betalat en länk där de kan ladda ner den nya boken, och den är fri att distribuera, förlaget och författaren har fått betalt. Det här skulle kunna vara förlagens och skivbolagens nya roll om de var lite framsynta, som förmedlare av kontakten mellan "beställaren/läsaren/lyssnaren" och upphovsmannen.
Jag säger inte att detta är den givna modellen för hur framtiden kommer att se ut, jag säger bara:
Den tekniska utvecklingen har redan dödat copyrighten. Tänk i nya banor!
Andra bloggar om: upphovsrätt, copyright, kopiering,
Svensk knarkkung dödad i Turkiet
13 timmar sedan
3 Comments:
Hej! Jag har läst din text och kom fram till att vi egentligen tänker ganska lika om dethär... Ett längre svar finns på min blogg...
Snyggt Görgen!
Själv har jag alltid varit emot denna copyright och patent-yrsel.
Hoppas att det blir någon orning nu då folk får säga sin mening!
Intressant läsning Jörgen!
Håller med om mycket.
Du får mig att börja tänka eller resonera om det här.
Låt mig sätta på pränt några av mina tankegångar, även om de inte är fullt utvecklade ännu..
På medeltiden mångfaldigades verk genom att munkar lade ner mycket möda och stort besvär på detta. Extremt dyrt, men ingen copyright existerade. "Tryckpressen"/"kopiatorn" var människan, inte något man kan ta "patent på" (förrän idag med patent på gener! haha).
Vi har alltså att göra med några olika kostnader:
1) "maskinen" som gör kopior och dess (initiala) kostnad
2) "kopieringskostnaden" som med mänsklig hand är hög, tryckpress lägre och IT-teknik närmast obefintlig.
3) kostnaden att skapa ett nytt verk (författa, komponera ..). Dyrt då, dyrt nu och sannolikt för all framtid. Åtminstone för kvalitéverk med någorlunda grad av originalitet! (med detta icke sagt att det inte går att tjäna pengar på skräp).
På medeltiden var alla tre dyra. Det var först med tryckpressen själva kopieringsprocessen blev så billig att det blev ett problem med "piratkopiering". Därav copyrights födelse.
Jag observerar att även om själva kopieringen var billig, så var det fortfarande en investering att skaffa sig en tryckpress.
Här är en viktig detalj: det var alltså redan här en "kamp mellan kapitalstarka" i samhället. Det var en kamp mellan herreman A och B, som båda investerat i tryckpressar då de såg marknaden för att sälja böcker. A blev såklart asförbannad om det enda B gjorde var att "apa efter" när han såg hur eftertraktad en viss bok blev, och på så sätt slapp utsätta sig för risken av att trycka en icke-succé-bok. Och man kan tänka sig att B sket i att betala författaren till boken också.
I det moderna samhället har tryckpressens pris likställts med priset för en dator - något de allra flesta har råd med i industrialiserade delar av världen.
Tack för en inspirerande och tankeväckande artikel! Jag har känslan av att jag kommer att fortsätta tänka på detta.
Post a Comment