2008-07-17

Respect!,till rakryggade folkpartister

Respekt till de folkpartiledamöter som vågar gå ut och säga att de tänker riva upp FRA-lagen!

Agneta Berliner, Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson,Maria Lundqvist-Brömster, Solveig Hellquist och Cecilia Wikström säger att de är beredda att riva upp lagen, och de fyra första formulerar dessutom att brottsmisstanke ska vara en förutsättning för avlyssning.

Det låter mycket bra. Frågan är vad det betyder... Betyder det att FRA inte ska få totaltillgång till all trafik, eller betyder det att massavlyssningskablarna ändå ska dras, men bara får användas för att lyssna på speciella IP-adresser vars innehavare är brottsmisstänket? Återstår att se...

Om avlyssningen endast ska vara tillåten vid brottsmisstanke så finns det ju ingen anledning att bygga upp en infrastuktur för massavlyssning så som FRA-lagen specificerar, då kan det ju fungera på samma sätt som avlyssningen ska fungera för vanlig polisiär avlyssning av brottsmisstänkta, dvs operatören vidarebefordrar helt enkelt trafiken över internet för de adresser som ska avlyssnas.

Varje annan konstruktion som fortfarande innebär att all trafik skickas in till FRA är ju fortfarande samma massavlyssning som innan. Undrar just om de är medvetna om det?


En annan sak som är intressant med det här utspelet är vad som egentligen händer inom folkpartiet. Jag skrev i en tidigare postning "Folkpartiet har under senare år allt mer blivit ett "ordning-och-reda-kontroll-och-batong"-liberalt parti vars väljarkår inte säkert kan antas vara emot lagen, enligt sifo finns det tom majoritet där för, så det är tveksamt ifall folkpartiet har nåt att vinna på att frondera." så det förvånade mig lite när debattartikeln som skrevs under av de nämna inledande 4 + Westerberg och Ullsten dök upp. Möjligen finns det en intern konflikt mellan socialliberaler och hårdaretagismen som dyker upp här.

Känt är ju att Westerberg inte haft speciellt mycket till övers för den nuvarande folkpartistiska praktiken och man kan spekulera i om Westerbergs inträde på arenan kan tänkas ha givit råg i ryggen till de som nu protesterar.

Frågan är om detta är en signal till övriga missnöjda att det är dags att visa korten, eller om locket nu läggs på för att hitta en reträttväg för regeringen så att Reinfeldt kan backa utan att tappa ansiktet totalt. Och vad en sådan backning innebär i praktiken.

Svt
andra: AB SvD DN SDS

Andra om: , , , , , , , , , ,

5 Comments:

Anonym said...

Respect? De hade fått min respekt om de hade gjort det i den ursprungliga omröstningen. Ingenting i lagen har förändrats sedan den 18 juni, så man undrar varför de hade så fantastiskt svårt att hitta till nejknappen, om de nu påstår sig tycka att lagen är så hemsk. Det här är ingenting annat än ett pinsamt försök att rädda ansiktet eftersom debatten inte har lagt sig så snabbt som man hade hoppats.

Anonym said...

Nog är jag beredd att ge kritikerna mitt fulla stöd, men jag tror inte för ett ögonblick att de kommer att fälla regeringen.

Detta är bara taktik inför de förhandlingar som ska dra igång inom fp. De kritiska ledamöterna vill visa för Erik Ullenhag, Johan Pehrson, Allan Widman m.fl. att de inte nöjer sig med kosmetiska förändringar i förslaget. Men inte kommer de att skriva någon motion för att kunna rösta emot Reinfeldt.

Det som väntar är en repris av spektaklet 17-18 juni. Möjligen tvingas regeringen till ytterligare någon eftergift, men värre än så blir det inte. Birgitta Ohlsson kommer också att stå ganska ensam med sitt krav på "brottsmisstanke". Det skulle hon aldrig ha sagt.

Sen kan vi vara rätt säkra på att JA-sidan kommer att mobilisera till hösten. De tänker inte göra om misstaget från i våras. Räkna med lämpliga "läckor" från underrättelsesfären om FRA:s förträfflighet. Ett par riktigt smaskiga underrättelsebedrifter kan komma att avhemligas.

Vi får inte glömma bort vilka krafter som är i rörelse för att driva igenom lagen. De har gigantiska resurser. Tro inte att sex riksdagsledamöter har något att sätta emot, när den stora propagandaapparaten drar igång i september.

/Fredrik

Anonym said...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jörgen L said...

Tagit bort en anonym kommentar som var helt utanför ämnet. Har noll tolerans för anonyma off-topic kommentarer....

Jörgen L said...

@Fredrik:
Jo, visst har du rätt att det finns en sån risk, men att de utsätter sig för risken för en sån svekdebatt är modigt, se bara så mycket skit Federley och Annie Johansson fick när de svek. Speciell Camilla Lindberg som var allas hjälte, nu sätter hon glorian på spel ordentligt. Om det blir ett svek och FRA's massavlyssningskablar kopplas in med hennes medverkan har hon ett lååångt fall att vänta, från hjälte till förrädare kan gå snabbt...