2010-02-27

Öppen programvara är anti-amerikanskt?

Det har dykt upp en liten intressant sak i diskussionen på nätet i dagarna.

Det finns en amerikansk myndighet som heter US Trade Representative och till den kan branschorganisationer vända sig med önskemål om att få USA att sätta upp handelshinder.

En organisation som gjort just detta är IIPA (International Intellectual Property Alliance), en paraplyorganisation för andra kända lobbyorganisationer som MPAA (filmindustrin), RIAA (skivbolagen) och BSA (mjukvaruindustrin)

De skriver årligen en rapport om hur synd det är om dem och hur många miljoners miljarder dollar de förlorar varje år genom att folk runt om i världen inte köper deras produkter.

Speciellt irriterade är de genomgående på de fattigare länderna, där piratkopiering är spridd, och dessa länder återfinns på en speciell bevakningslista som man vill att USA ska använda för att pressa dessa länder till att respektera copyright och att de ska ge de amerikanska bolagen mer pengar.

En ny sak som dock dykt upp i årets version av den här rapporten, är att den här organisationen för amerikanska multimiljardindustrier har blivit irriterad på några av de här länderna för att de försökt lösa piratkopieringsproblemet, fast på fel sätt...

Som rubriken i rapporten om Indonesien säger: "Government Procurement Preference Denies U.S. Software Companies a Level Playing Field"

Vad menas? Jo, den Indonesiska regeringen har nämligen gått ut med en rekommendation till statliga myndigheter och bolag om att de ska låta bli att köra piratkopierade program, öch istället ska sträva efter att använda Öppen Programvara, dvs sån programvara som distribueras under open-source-licenser, fri att använda utan kostnad.

Men se det duger minsann inte för IIPA:
"the Indonesian government’s policy as indicated in the circular letter instead simply weakens the software industry and undermines its long-term competitiveness by creating an artificial preference for companies offering open source software and related services, even as it denies many legitimate companies access to the government market. Rather than fostering a system that will allow users to benefit from the best solution available in the market, irrespective of the development model, it encourages a mindset that does not give due consideration to the value to intellectual creations. As such, it fails to build respect for intellectual property rights and also limits the ability of government or public-sector customers (e.g., State-owned enterprise) to choose the best solutions to meet the needs of their organizations and the Indonesian people. It also amounts to a significant market access barrier for the software industry. "

Dokumentet avslutas med "We strongly urge USTR to consider the implications that Indonesia’s open source preference policy has on IP protection and access to Indonesia’s market for U.S. goods and services."

"An artificial preference" säger de.

Utgångspunkten är alltså att den enda naturliga licensmodellen för programvaror är att ta oförskämt mycket betalt per kopia. Allt annat är artificiella störningar av marknaden och handelshinder.

Att öppen-mjukvaru-leverantörerna är väldigt noga med upphovsrätten tycks gå IIPA helt förbi, att upphovsrätt kan betyda något annat än att man ska ha betalt per kopia är liksom inte på kartan för dem. Att det också kan vara ett verktyg för att se till att mjukvaror inte "låses in" och görs otillgängliga är inte ett tillämpningsområde som är relevant för "International Intellectual Property Alliance". Intellectual Property = ta betalt, inget annat.

Nej, att använda nåt annat synsätt, och för regeringar att rekommendera det billigaste och bästa sättet att trygga sin mjukvaruförsörjning och ändå respektera upphovsrätten, då är det ett handelshinder som hindrar amerikanska storföretag att tjäna pengar.

En intressant sak i sammanhanget är också att de länder som utsätts för de här påhoppen i huvudsak är aspirerande utvecklingsländer som Indonesien, Brasilien och Indien.

Det industrijättarna sett som framtida jättemarkander väljer alltså gratiskonkurrenterna och visar ytterligare en gång att exemplarförsäljningen som koncept är döende.

Surt sa räven...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 Comments:

OlofB said...

Trodde vi någonsin att vi skulle få läsa detta? Jag ser ett land i kris, där metoderna blir alltmera desperata. USA kan bättre än så här.

Jörgen L said...

Olof: Jag tror det är ett symptom på en innovationskris. Ett land som blivit en fet katt och vill leva på gamla framgångar och skydda sin industri med protektionism. De har tappat sin industriella konkurrensförmåga och konkurreras ut av import på sin hemmamarknad.

Deras strategi att möta konkurrens från mer innovativa ekonomier har länge varit att försöka bli mer protektionistiska vad gäller kunskap, men det funkar dåligt, kunskap går inte att låsa in.

Så jag är inte så förvånad egentligen. Det är ett land där politiken styrs av storföretagens behov, inte medborgarnas.

j85 said...

Jag är inte så förvånad när jag tänker efter. Hur som jag har märkt att både Atari och Sun/Orecale verkar stå utan för IIPAs medlemsorationer som BSA och ESA.
Atari grupen har säte i Frankrike verkar det som...
Sun Microsystems är ju kända för att använda öppenkällkod de har både FOSS utvekling, support och proärtärmjukvar utveckling.

Anonym said...

Jag tror poängen är att politiker inte skall gå ut och rekommendera hur företag (eller myndigheter) skall lösa sina uppgifter. Man skall välja tjänster och system baserade på merit, inte för att någon politiker säger det ena eller andra. Ett företag eller myndighet har en budget som skall användas så som den tillsatta (förmodat kompetenta)ledningen finner lämpligt utifrån verksamhetens behov.

Jörgen L said...

@anonym:

Om jag ett ögonblick hade trott på att IIPA skulle framfört samma typ av kritik om Indonesiens regering hade rekommenderat att man skulle köra Microsoftprogram så hade jag kunnat köpa ditt argument.

Anonym said...

Varför skjuta sig själv i foten? Inget företag skulle vara emot gratis reklam eller promotion. Men självklart ger de hals när de känner sig förfördelade. Precis som vilken Svensson som helst. Även om jag med kan tycka att det är trams att ens ta upp Indonesien som troligen har fler kanoter per invånare än datorer. Gissningsvis har de anställda som rekryterats på sina meriter som grälsjuka snarare än metodiska.