2008-01-06

Kära artister, så här kan ni göra.

Jag tror att de allra flesta som tycker om musik inser att upphovsmännen behöver betalt för att kunna producera sin konst, och gärna betalar, men inte i ett läge när 90% av pengarna går till en distributionsindustri som faktiskt bara är en onödig fördyrande faktor.

Ni måste alltså hitta på nya sätt att ta betalt som inte bygger på den enskilda kopian, och i samband med det förhoppningsvis också inse att det är onödigt med en plastbitssäljande megaindustri som snor det mesta av pengarna på vägen från oss till er.

Hade jag startat ett band idag så hade jag släppt en del material på nätet, tagit betalt för konserter, och när tillräckligt många varit intresserade av musiken börjat ta betalt i "förskott", dvs satt upp ett konto och lovat att släppa nya låtar fritt i takt med att det kom in pengar på kontot.

Hade en grupp jag tyckte var bra informerat om en sån sak på en konsert, så hade jag som konsument gladeligen skickat in en 50-lapp.

Med tanke på att artisten i normalfallet får 10-20 kronor per såld skiva så skulle jag på det här sättet kunnat stödja 10 band till samma kostnad som jag lägger på en fullpris CD, och dessa band skulle fått lika mycket pengar var som det enda bandet som gett ut CD'n. Och inga pengar försvinner på vägen.

Det där var ett exempel, kanske passar det inte alla artister, men se det som en indikation på att det visst går att tänka sig andra sätt att ta betalt än genom att sälja kopior som folk lika gärna kan göra själva.

2 Comments:

Anonym said...

Håller med dig, men problemet idag är att majoriteten inte ens vill betala 10:- för en låt som de kan hämta hem direkt till sin dator - ens när pengarna går oavkortat till artisten! Betalningsmoralen har fullständigt havererat.

Därför skulle inte jag satsa på en karriär som musiker om det vore idag. Bara om jag hade ett professionellt skivbolag i ryggen, som tog alla ekonomiska risker.

Jörgen L said...

Jamen det har väl alltid varit så att nya okända artister fått hålla på att harva ett bra tag innan de fått kontrakt, och dessutom jäkligt taskiga kontrakt när dom är nya.

Om dom istället gjorde nåt sånt här så skulle dom kunna börja dra in lite pengar mycket tidigare, så fort dom börjat göra sig ett namn lokalt i en stad tex. Eftersom studio och distribution blivit jättemycket billigare, och marknadsföring "mouth-to-mouth" över MSN mellan fansen och deras kompisar är gratis, så skulle det här visst kunna funka tror jag.