2008-04-25

Hut går hem, NOT!

För några dagar sedan upptäckte bloggaren Kopit, att polismannen Jim Keyzer som var huvudutredare under förundersökningen mot Pirate Bay, direkt efter utredningen tagit tjänstledigt från polisen för att bli anställd hos Warner, en av målsägandena i utredningen. Detta hände i direkt anslutning till utredningen, så diskussioner om jobbet måste ha förts medan utredningen pågick. Liknande fall har enligt den ansvarige åklagaren förekommit tidigare. I rättegången antas han vittna i egenskap av opartisk utredare, men samtidigt vara anställd av en av målsägandena. Rättssäkerhet? Bedöm själv...

En annan intressant aspekt i sammanhanget är att Pirate Bay polisanmälde de stora mediabolagen bla Warner för dataintrång när det kom fram att de använt sig av företaget Mediadefender till att försöka sabotera Pirate Bay. Den förundersökningen blev nedlagd.

När man ser hur det går till så kan man ju inte undvika att fundera över moralen hos polisen och ifall det inte är exempel på korruption och mutor. Hur vet vi att inte förundersökningen har påverkats av att utredande poliser velat ställa sig i god dager hos framtida arbetsgivare? Hur vet vi att de stora mediabolagen inte ger anställningar som belöning åt "duktiga" poliser?

Detta har kommenterats redan hos många andra och i gammelmedia, men jag tycker skam går på torra land när nu sagde Jim Keyzer skickar ut hotbrev till bloggare som skriver om detta och hotar med anmälan enligt PUL om de inte tar bort hans namn. Det kanske ska påpekas att det var han själv som gick ut till offentligheten genom att på sin facebookprofil berätta att han fått det nya jobbet. Osökt kommer man ju att tänka på mediabolagens sätt att utpressa sig till skadestånd med hot om allvarligare anklagelser. Har han redan lärt sig av sin nye arbetsgivare?



Även hos: Karl Sigfrid, Emma/opassande
Christian Engström :Den mutade polisen heter Jim Keyzer
Rick Falkvinge: Dagarna då korruptionen kom till Sverige

Andra bloggar om: , , , .

0 Comments: