2008-04-25

Hut går hem, NOT!

För några dagar sedan upptäckte bloggaren Kopit, att polismannen Jim Keyzer som var huvudutredare under förundersökningen mot Pirate Bay, direkt efter utredningen tagit tjänstledigt från polisen för att bli anställd hos Warner, en av målsägandena i utredningen. Detta hände i direkt anslutning till utredningen, så diskussioner om jobbet måste ha förts medan utredningen pågick. Liknande fall har enligt den ansvarige åklagaren förekommit tidigare. I rättegången antas han vittna i egenskap av opartisk utredare, men samtidigt vara anställd av en av målsägandena. Rättssäkerhet? Bedöm själv...

En annan intressant aspekt i sammanhanget är att Pirate Bay polisanmälde de stora mediabolagen bla Warner för dataintrång när det kom fram att de använt sig av företaget Mediadefender till att försöka sabotera Pirate Bay. Den förundersökningen blev nedlagd.

När man ser hur det går till så kan man ju inte undvika att fundera över moralen hos polisen och ifall det inte är exempel på korruption och mutor. Hur vet vi att inte förundersökningen har påverkats av att utredande poliser velat ställa sig i god dager hos framtida arbetsgivare? Hur vet vi att de stora mediabolagen inte ger anställningar som belöning åt "duktiga" poliser?

Detta har kommenterats redan hos många andra och i gammelmedia, men jag tycker skam går på torra land när nu sagde Jim Keyzer skickar ut hotbrev till bloggare som skriver om detta och hotar med anmälan enligt PUL om de inte tar bort hans namn. Det kanske ska påpekas att det var han själv som gick ut till offentligheten genom att på sin facebookprofil berätta att han fått det nya jobbet. Osökt kommer man ju att tänka på mediabolagens sätt att utpressa sig till skadestånd med hot om allvarligare anklagelser. Har han redan lärt sig av sin nye arbetsgivare?



Även hos: Karl Sigfrid, Emma/opassande
Christian Engström :Den mutade polisen heter Jim Keyzer
Rick Falkvinge: Dagarna då korruptionen kom till Sverige

Andra bloggar om: , , , .

2008-04-14

Protestera mot FRA-förslaget

Det börjar snart bli dags att trycka på riksdagsmännen lite vad det gäller det bordlagda FRA-förslaget som går ut på att ge FRA rätt att massavlyssna all internettrafik som passerar Sveriges gränser. Det blev minoritetsbordlagt förra året, men kommer nu snart upp igen och kommer att gå igenom om det inte väcks opinion mot det.

Anledningarna till att det bör stoppas är många:
1. För den som vill är det inget problem att kryptera sin kommunikation, det kommer brottslingar och terrorister att göra. De som blir avlyssnade är alltså vi vanliga medborgare.

2. Det är fullkomligt ogörligt att hitta "rätt" saker i den gigantiska mängd trafik som ska filtreras. Det kommer alltså att bli otroliga mängder av falska träffar som måste kollas av människor som då ska läsa vår privata kommunikation.

3. Vi vet inte vad de letar efter, och måste därför utgå ifrån att varje meddelande vi sänder kan bli läst av någon obehörig. Det skapas alltså en obehaglig känsla av att vara övervakad hos var och en som använder nätet, och därmed en sorts självcensur, där var och en hela tiden måste tänka på att skriva så att det inte kan missuppfattas av den som inte förstår sammanhanget.

4. En viktig anledning till att FRA vill ha detta är att de vill ha info att byta med gentemot andra underrättelsetjänster. Det är alltså inte nog med att svenska myndigheter kan få för sig saker om dig, de rapportera det vidare, och nästa gång du vill resa nånstans, tex USA så får du inte visum.

Skriv till "dina" riksdagmän och tala om vad du tycker.
Jag har gjort ett litet verktyg för att sålla fram adresser så att man kan adressera per parti, valkrets eller utskott.
Det finns på länken i högerspalten. Det är en ren htlmsida med lite javascript för att söka i en lista med adresser jag laddade hem från riksdagswebben idag. Ska försöka ladda upp en ny lite då och då ifall det blir ändringar.

IDG

Andra bloggar om: , ,
, , ,